Rolsteiger

Wat is een rolsteiger

Een rolsteiger, wat is dit nu eigenlijk ook alweer? Kortom gezegd zijn rolsteigers mobiele stellages waarmee u veilig op hoogte kunt werken. Ze bestaan uit allerlei losse steigeronderdelen waarmee vervolgens een solide stellage wordt gebouwd. Het geheel wordt bevestigd op steigerwielen en hierdoor kunt u het product gemakkelijk om een klus heen rijden. Alle onderdelen van een steiger zijn essentieel voor een veilige en goede gebruikswijze. Onderdelen die toegepast kunnen/moeten worden in een dergelijke stelling zijn onder meer de opbouwframes, platforms, schoren en wielen.

Waarom een rolsteiger?

Een rolsteiger kost gewoonweg veel geld, u moet het geld hebben liggen. Echter als u eenmaal tot de aanschaf bent overgegaan gaat er een wereld voor u open.

  • Een steiger is klinkklaar veiliger om op te werken dan bijvoorbeeld op een ladder waar u snel onnatuurlijke posities in zult gaan nemen;
  • Kopen is uiteindelijk goedkoper dan huren. U hoeft bijvoorbeeld de rolsteiger niet eerst op te halen en dan weer terug te brengen, tijd is geld!;
  • Het is uw eigen materiaal, waardoor u weet wat u ermee kan doen. Dit geeft uiteindelijk een veilig gevoel waardoor u comfortabel aan het werk kan;
  • Ondernemers kunnen gebruik maken van de investeringsafstrek. De aanschaf van een steiger komt hier ruimschoots boven; hiermee krijgt u snel een derde terug van de belastingdienst.

Tip: koop een rolsteiger met aanhanger. Vaak heeft u dan extra prijsvoordeel en hoeft u uw steigermateriaal nooit meer over te laden. In de praktijk blijkt tevens dat dit beschadiging en verlies van onderdelen voorkomt.

Heeft u een klus op hoogte en u wilt veilig werken? Hoe maakt u nu de juiste keuze voor welke rolsteiger?

Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten steigers; rolsteigers en kamersteigers. De standaard rolsteigers worden voornamelijk buiten gebruikt bijvoorbeeld voor het reinigen of schilderen van de gevel. Een kamersteiger (vouwsteiger) wordt vanwege de beperkte afmetingen, zoals de naam al doet vermoeden, vooral binnen gebruikt. Dit is overigens niet altijd het geval, een kamersteiger kan eventueel ook in een beperkte buitenruimte gebruikt worden. De keuze voor een rolsteiger of vouwsteiger is dus grotendeels afhankelijk van de beschikbare ruimte.

Steigerplatformen

De volgende keuze heeft betrekking op de platforms. Met of zonder luik en houten of carbon vloer. Het beklimmen van de steiger aan de buitenzijde is verboden, daarom is het belangrijk om op iedere etage een dek met een luik te hebben. Hierdoor is het bij smalle steigers verplicht om een luik in ieder platform te hebben. Bij een steigerbreedte van 135 cm liggen er twee vloeren naast elkaar per etage en worden de platforms met en zonder luik links/rechts afwisselend geplaatst. Daarnaast kan er gekozen worden uit een watervast multiplex houten of carbon platformvloer. Beide beschikken ze over een veilige antislip toplaag. Het grote voordeel van carbon is dat het zeer licht in gewicht is. Zeker bij het opbouwen van de rolsteiger op grote hoogte is dit een groot voordeel. Qua algemene belasting is carbon iets sterker dan hout, maar de puntbelasting van hout is sterker, mocht er iets op het dek vallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.